NEUROPLASTICITEIT

Herstel door ontwikkeling, leren en ervaring


Neurale plasticiteit is het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en te leren.
Het is de capaciteit van de hersenen tot herstel door ontwikkeling en ervaring.

Soms merken mensen dat ze wat minder goed kunnen onthouden en/of minder goed gecoördineerd (onhandig) gaan bewegen. In de meeste gevallen is hierbij spraken van een verstoorde communicatie tussen het bewegingsapparaat en de hersenen. Vaak is dit als reactie op lichamelijke veranderingen, gebeurtenissen of een veranderde omgeving.

De plasticiteit van de hersenen is op vele fronten aangetoond, zowel bij kinderen als bij volwassenen. MRI en PET scans laten zien dat de presentaties van mensen ingrijpend kunnen veranderen bij slapeloosheid, depressies, ADHD, bij hersenbeschadiging, bewegings- en coördinatieproblemen, etc. door specifieke training en therapie.

Neuroplasticiteit of neurale plasticiteit kan er voor zorgen dat verbindingen in de hersenen opnieuw worden aangelegd, waardoor het mogelijk is om  hersenfuncties te herstellen en herstructureren.

 

 

Functionele plasticiteit

Functionele plasticiteit richt zich met name op de reorganisatie van normale hersenfuncties door oefening en leren. Het is algemeen bekend dat mensen na de specifieke oefeningen hun taken en bewegingen efficiënter en met een betere coördinatie gaan uitvoeren. Men is veel beter in staat om kennis en informatie op te nemen en te verwerken.
Taken worden geleidelijk sneller uitgevoerd en maken daarbij ook minder fouten. Ook kosten de taken minder mentale inspanning.
De veranderingen als gevolg van de therapie zijn van blijvende aard.

 

Doel

Doel van de FNOR behandelingen is om in combinatie met specifieke trainingsprogramma's de neuroplasticiteit weer te herstellen en te bevorderen.

Hierbij wordt de communicatie en coördinatie tussen alle spieren en hersenen maximaal bevorderd, waardoor alle spieren weer worden ingezet voor een optimaal bewegingspatroon.

Hiermee worden ook pijn- en stresspatronen bij over- en onderbelaste spieren weer in evenwicht gebracht. Pijn verdwijnt en slijtage kan worden gecompenseerd door de spiersystemen.