Ischias

Ischias is een zenuwpijn die niet continu aanwezig is, maar bij verschillende bewegingen kan worden opgewekt. De zenuwpijn die begint in de rug en via de bil doorloopt tot in je been. Het is een pijn in de langste zenuw van je lichaam, de grote beenzenuw, die ook wel Nervus Ischiadicus wordt genoemd. Deze zenuw begint in je ruggenmerg en loopt via de bil langs de achterkant van het been. Overigens wordt ook vaak pijn in de lage rug onterecht ischias genoemd.

Voor sommige mensen kan ischias heel ernstig zijn. Voor anderen kunnen de symptomen irritant zijn en niet constant aanwezig. Deze mildere klachten kunnen echter wel erger worden. Ischias komt relatief vaak voor, meestal bij mensen tussen de 30 en 50 jaar oud. Meestal komt ischias aan een kant van het lichaam voor. Ischias heeft de neiging zich geleidelijk te ontwikkelen als gevolg van het overbelasten van de rug en van slijtage van de rug.

Ischias wordt in de regel gezien als een soort waarschuwing voor een dreigende hernia. De pijn kan echter ook verband houden met een vernauwing van het wervelkanaal (Het syndroom van Verbiest, spinale stenose), te veel spanning in de bilspieren en gefixeerde of niet goed bewegende wervels. Goed en tijdig onderzoek is dan ook van belang.

 

Symptomen

Een of meer van de volgende symptomen kunnen duiden op ischias:

  • pijn in de bil en achterkant van het been, meestal verergerd bij het zitten
  • een brandend en tintelend gevoel in het been
  • zwakte, een verdoofd gevoel of het moeilijk kunnen bewegen van het been of de voet
  • een constante pijn aan de achterkant van een been
  • een schietende pijn in de bil of het been dat het moeilijk maakt om rechtop te komen

 

Behandeling

Wanneer de pijn op zijn ergst is, kan een paar dagen rust worden genomen. Echter, in enkele gevallen verergert rust de ischiasklachten.
Dit komt omdat regelmatige beweging en rugoefeningen van belang zijn om de verschillende structuren in de rug van de juiste voedingsstoffen te voorzien en de spieren te versterken.
Na onderzoek van de oorzaak, zal de behandeling gericht zijn op correctie van de wervelkolom om de verschillende oorzaken van ischias aan te pakken.
Nadat de pijn verminderd is volgt meestal een specifiek oefenprogramma bestaande uit versterking van de lage rug- en buikspieren, het stretchen van verkorte spieren en cardio-oefeningen.