DNS

Dynamic Neuromuscular Stimulation


 

Wat is DNS?
De Dynamic Neuromuscular Stabilization Method (DNS) van dr. Kolar is een innovatieve benadering van manuele geneeskunde (chiropractie) en fysiotherapie.
Hierbij orden zoel spieren als gewrichten, schijven, zenuwen en zachte weefsels betrokken bij het stimuleren van bewegingscontrolecentra in de hersenen.

De methode helpt de structurele en posturale uitlijning van het neuro-musculo-sleletale systeem van het lichaam te herstellen door de Global Motor Patterns in te roepen.
Deze Global Motor Patterns vormen de basis van menselijke beweging en vertegenwoordigen genetisch vooraf bepaalde elementen van rechtop staan.

Ze worden geactiveerd tijdens de houdingsontwikkeling in de eerste maanden van het kinderleven in een specifieke volgorde van minder naar steeds meer complex.

De Global Motor Patterns blijven essentieel voor controle van de houding en stabiliteit van de wervelkolom als het centrale centrum van het gehele bewegingsapparaat gedurende de levensduur van het individu.


 

DNS en het bewegingsapparaat
Dynamische neuromusculaire stabilisatie (DNS) is gericht op de plasticiteit (kneedbaarheid) van de hersenen.
Doel is nieuwe verbindingen tot stand te brengen door inactieve Global Motor Patterns opnieuw te activeren.

Met de precieze positionering van het lichaam van de patiënt (zie hieronder) worden specifieke proprioceptieve zones gestimuleerd. Hierbij gaat het om het besef van het lichaams de stand, beeging, spierspanning, zwaarte, etc.

Hierbij wordt voor het herstel van de positionering van de ervelkolom, het ontspannen van spieren en het losmaken
van het zachte weefsel gebruik gemaakt van de ideale bewegingen van een baby (kruipen en draaien).
 


De stimulatie herstelt de reflexen van de Global Motor Patterns waardoor een breed scala aan spiergroepen, waaronder diepe spinale spieren kunnen worden getraind.

De gelijktijdige stimulatie van agonistische (samentrekkende) en antagonistische (strekkende) spiersystemen zorgt voor stabiliteit van de wervelkolom.

Ook helpt dit bij het minimaliseren van spieronevenwichtigheden en verlicht pijnlijke beschermende spierkrampen en zorgt het voor stabiliteit en verbetert houdingsbewustzijn.

 

Wetenschappelijke Basis
De wetenschappelijke basis voor de DNS is het principe van Reflex Locomotion. Een concept dat voor het eerst empirisch erd geformuleerd door Prof. Vojta.
Hij gebruikte het voor de diagnose en behandeling van volwassen en pediatrische neurologische aandoeningen van verschillende ernst, variërend van motorische vertragingen tot hersenverlamming.

Het concept is sindsdien uitgebreid en feitelijk onderbouwd door fysiologisch en neurologisch onderzoek.
In Europa is Vojta-therapie met name ingezet bij de behandeling van hersenverlamming, motorische vertragingen, beroertes, multiple sclerose en andere neurologische aandoeningen.

Er wordt met DNS dan ook meer resultaat behaald dan met de door veel chiropractoren en fysiotherapeuten gebruikte conventionele methoden.
 

         

 
Resultaten
DNS levert snellere en stabielere resultaten door zijn directe toegang tot automatische motorprogramma's in de hersenen die een juiste beweging bevorderen.
De activering van deze globale patronen laat spierkrampen vrij en maakt zachtere, niet-krachtige manipulatie mogelijk.
Een dergelijke manipulatie (aanpassing) is alleen mogelijk wanneer het lichaam in specifieke steunposities wordt geplaatst en de gewrichten worden gecentreerd.

Hierbij orden de lichaamsposities baby's nagebootst waarbij maximale stabiliteit wordt bereikt als basis voor de voorwaartse bewegingen als draaien en kruipen.
Deze stijl van manipuleren is uniek voor de Kolar-techniek. Het is absoluut veilig, aangenaam en op basis van de  ontwikkelingskinesiologie.

De DNS-methode geldt als de meest effectieve methode om de neuroplasticiteit van het onvolgroeide of passieve zenuwstelsel te beïnvloeden.
De methode is verder ontikkeld voor alle leeftijden en een verscheidenheid aan orthopedische, rugpijn en sportmedische aandoeningen.