Het bekken vormt de basis waar de wervelkolom op rust en het draagt het lichaamsgewicht. Het bekken bestaat uit een centraal driehoekig gedeelte (het heiligbeen) dat een gewricht aan weerszijden met de twee heupbeenderen vormt. Deze gewrichten worden door sterke banden bij elkaar gehouden. Dit worden de sacro-Iliacale gewrichten (SI gewrichten) genoemd.
Zwangerschap, Sportblessure of Ongeval
Bekkeninstabiliteit komt echter niet alleen bij zwangere vrouwen voor, het komt ook bij niet-zwangere-vrouwen en zelfs bij mannen. Het kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een sportblessure of ongeval. Bijvoorbeeld een val met de fiets of bij paardrijden, maar ook door overbelasting bij lange-afstand hardlopen.
Symptomen
In sommige gevallen zorgt het beweeglijker worden van het bekken voor klachten. Vaak spreekt men dan pas over bekkeninstabiliteit of bekkenpijn. De meest voorkomende symptomen bij bekkeninstabiliteit zijn:
De pijn bij bekkeninstabiliteit komt het meest opzetten wanneer je plotseling begint met bewegen (startpijn) of wanneer je vermoeid begint te raken. Ook kan het bij bekkeninstabiliteit gebeuren dat het langer duurt voordat je hersteld bent van de vermoeidheid en de bekkenklachten. Soms worden ook andere pijnklachten onterecht toegeschreven aan bekkeninstabiliteit. Voorbeelden hiervan zijn pijn in de onderbuik of pijn aan één kant van de heupen.
Behandeling
Eerst zal worden onderzocht wat in uw geval de redenen zijn van de bekken- en rugklachten. Bij merkbare scheefstanden en/of functiebeperkingen kunnen over gaan tot behandeling. Er zijn geen contra-indicaties voor de behandeling van zwangere vrouwen.
Een vrouw kan in alle fasen van haar zwangerschap veilig worden behandeld worden door een chiropractor. Zelfs tot en met de uitgerekende datum.
Er zijn aangepaste technieken om tot zeer laat in de zwangerschap een chiropractische behandeling te geven. Hierbij wordt de functie van de wervelkolom en het bekken (en indien nodig andere gewrichten) onderzocht en zo nodig gecorrigeerd.
Een goede functie van het bekken vergemakkelijkt ook de bevalling.
De behandeling van een instabiel bekken verschilt enorm van de behandeling van dysfunctie in het bekken. Wanneer men langdurig een functiebeperking heeft gehad van het bekken, kan dit overgaan naar een instabiliteit.
Ook bij mensen met lakse banden komt een bekken instabiliteit vaker voor. Een bekken instabiliteit is goed te behandelen. Daarnaast is het belangrijk om bepaalde oefeningen te doen om het bekken sterker en dus stabieler te maken.